Wet kwaliteitsborging bouw is opgericht voor de controle op de bouw. Ze gaan vanaf het begin tot het eind na of je bijvoorbeeld aan veiligheidsnormen houd. Dit gebeurd vaak steekproefsgewijs. De gemeente toetst vooraf of de bouwplannen aan alle eisen voldoen. Hier heeft de overheid een instrument voor samengesteld zodat ze dit makkelijk kunnen controleren. Er wordt zelfs al gewerkt aan een nieuwe wet met daarin nog strengere voorschriften. Sommige gemeenten passen deze nu al toe. Maar officieel gaat deze nieuwe wet pas in 2022 in. Dit gebeurd wel allemaal stapsgewijs zodat bedrijven zich hierop aan kunnen passen. Zo hebben zij voldoende tijd om maatregelen te nemen die nodig zijn. Dit regel je niet van de ene op de andere dag.

Wat wordt er aangepast aan de kwaliteitsborging wet bouw?

Stapsgewijs wordt de wet kwaliteitsborging bouw aangepast en deze zal naar verwachting 1 juli 2022 gelanceerd worden. Er worden nieuwe experts aan dit project toegevoegd. Zij zullen gaan controleren of de bouw voldoet aan de wettelijke technische eisen. Ook wordt de aannemer verantwoordelijk voor alle schade die ontstaat aan een gebouw door gebreken. De bouw bedrijven dienen de klant vooraf te laten weten of ze risico’s lopen op faillissement of gebreken door slechte bouw. Ook kun je als klant alles via de notaris laten verlopen. Het bedrag van 5% wat je normaal achterhoud voor gebreken dat word dan bij de notaris geparkeerd. De notaris voert dit uit aan de aannemer na de oplevering indien er geen gebreken zijn. Ook kan de gemeente voortaan een bouw project stil leggen vanaf 2022. Dit doen zij echter niet snel en zal pas worden toegepast bij gebreken van de projectontwikkelaar of aannemer.

Waarom is deze wet ingevoerd?

De wet kwaliteitsborging is ingevoerd voor de veiligheid van bouwprojecten. Dit kun je zowel op fysiek gebied zien als financieel. Doordat de bouw steeds complexer wordt verwacht de overheid deze wet per 5 jaar zowiezo te moeten aanpassen. Wellicht zelfs nog eerder als 5 jaar als er zoveel blijft veranderen. Het is bedoeld om de relatie tussen opdrachtgever en aannemer zo evenwichtig mogelijk te maken. Voorheen waren opdrachtgevers het geld kwijt wanneer een bedrijf failliet ging of in gebreken was. Nu moet voor aanvang van het project duidelijk zijn dat het bedrijf niet op de rand van faillissement staat. Dit geeft een stukje extra zekerheid aan de opdrachtgever. Vaak wordt dit ook nog eens vastgelegd door een notaris.

Waar moet het bedrijf aan voldoen bij de wet kwaliteitsborging?

De wet kwaliteitsborging is er ter bescherming van opdrachtgevers en projectontwikkelaars. In de meeste gevallen worden de gebouwen tijdens de bouw regelmatig geïnspecteerd. Zo voorkom je dat er later eventuele gebreken ontstaan. Deze zijn vanaf nu voor de rekening van de aannemer die dit uitvoert. Hierdoor kunnen opdrachtgevers blijven investeren zonder veel risico te lopen. Ook geeft deze wet duidelijkheid in de afspraken. Zo kunnen er geen misverstanden meer ontstaan. De aannemer dient ook de opdrachtgever in te lichten wat de mogelijke risico’s zijn. Ook geven zij hierbij een advies wat er tegen gedaan zou kunnen worden. Het depotbedrag wordt pas overgedragen na een succesvolle oplevering. Dit betekend dat de aannemer ook dan pas bij zijn geld kan. Het is een stok achter de deur om van een goede oplevering verzekerd te zijn.

Hoe is de wet kwaliteitsborging ontstaan?

In 2017 heeft de tweede kamer de wet kwaliteitsborging van de bouw aangenomen.Vervolgens in 2019 heeft ook de eerste kamer dit wetsvoorstel aangenomen. In die tijd zijn er wel al een aantal belangrijke wijzigingen geweest. Daarom hebben ze besloten op een rapportage hiervan te plaatsen in juni 2020. Hierin staan de plannen voor 2022 die door sommige gemeenten al getest worden. In maart 2021 zijn de verder ontwerp voorstellen gepresenteerd aan de kamers. Hierop is tot op heden nog geen beslissing gevormd. Inmiddels de commissies hierop ook alweer enkele aantekeningen gemaakt. Deze zijn wel al naar de kamers gestuurd. Echter omdat we te maken hebben met een demissionair kabinet mogen hier nog geen beslissing over genomen worden. Daarom zijn ze ook nog niet aangemerkt als kamerstukken.

Wat zijn de doelen van deze wet precies?

In principe zijn er 3 echte doelen voor de wet kwaliteitsborging die meetellen. Echter zou je ook meerdere doelen kunnen benoemen. Maar wij nemen liever de belangrijkste met je door. Allereerst beginnen we bij een verbetering van de bouwkundige kwaliteit. Hierin is de laatste jaren met enige regelmaat tekort gekomen. Vandaar dat deze wet een stok achter de deur kan zijn voor opdrachtgevers. 1 Januari 2022 wordt dit nog verder uitgebreid. Dan kom je bij het volgende doel wat zich inzet voor het verbeteren van de particulier consument. Hij of zij kan ervan uit gaan dat alles gewaarborgd wordt. En als laatste komen we bij het verbeteren van de kwaliteit. Dit is heel belangrijk gezien de staat van veel nieuwbouw projecten. Maar ook de faalkosten zijn een belangrijke stok achter de deur. Deze beschermen de opdrachtgever tegen wanprestaties

Eindconclusie

De wet kwaliteitsborging geeft jou een goede positie in de markt. Je kunt met een gerust hart gaan investeren in een betere bouw omgeving. Hierbij worden strengere veiligheidseisen gesteld en je bent beschermd tegen wanprestaties. Maar ook weet je zo dat het bouwbedrijf liquide is. Zij moeten namelijk vooraf kunnen aantonen dat zij niet op het randje van de afgrond staan. Daarnaast krijgen zij pas betaald wanneer de notaris hier goedkeuring voor geeft. 

Over de auteur

admin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch